Erfbeplantingstool
  • Inleiding
  • Partners
  • Contact

Zoek je locatie door het adres in te vullen en sleep vervolgens de rode pointer naar de gewenste locatie

  • 1
    1. Landschapsbeelden
    2. Weidevogelgebied
    3. Oude kaarten
  • 2
    1. Wat zie je?
    2. Jouw percelen
    3. Zichtassen
  • 3
  • 4
  • 5

B. Jouw percelen

Verder Vorige
Perceel
print map

INLEIDING

Close

De Noorderkempen is een erg dynamische land- en tuinbouwregio. In de gemeenten Brecht, Wuustwezel, Kalmthout en Essen zijn melkvee-, varkens- en pluimveebedrijven de belangrijkste sectoren. Deze landbouwactiviteiten bepalen er mee de beeldkwaliteit van het platteland.

Een mooi landbouwlandschap met grote akkers, weiden en hooilanden, vergezichten, dreven en houtkanten, zorgen voor een afwisselend karakter waar het aangenaam wandelen en fietsen is.Het platteland van de Noorderkempen biedt lokale inwoners, maar ook dagjestoeristen, de ruimte om tot rust te komen en te genieten van de omgeving.

Een landschap is steeds het resultaat van de wisselwerking tussen mens en natuur. De land- en tuinbouwsector in de Noorderkempen bepaalt het beeld van het platteland en geeft identiteit aan de streek.

De verschillende landbouwsectoren die voorkomen in de Noorderkempen zijn vandaag de dag veel intensiever en grootschaliger dan 50 jaar geleden. Zelfs dan 20 jaar geleden. Verschillende bedrijven kiezen om uit te breiden en bouwen nieuwe loodsen of stallen.

Boerderijen die niet meer rendabel zijn, worden ingenomen als landelijke woning. Op de boerenbuiten komen gezinnen, paardenhouders of hobby-houders wonen. Grote tuinen, rijpistes, weiden of stallen worden ingericht, zonder rekening te houden met het omliggende landschap.

Nieuwe grote stallen of loodsen, silo’s of voederkuilen en landelijke woningen hebben een landschappelijke impact op het platteland. De moderne landbouwinfrastructuur heeft een andere dimensie dan vroeger en huiskavels worden een tuin in het open landbouwlandschap. Het is belangrijk om het kwaliteitsvolle beeld te behouden in de open ruimte, zodat het platteland aantrekkelijk blijft voor zijn inwoners en bezoekers.

Deze toolbox biedt land- en tuinbouwers, particulieren, landschaps- en tuinarchitecten en studiebureau’s een leidraad om tot een kwaliteitsvol landschappelijke verantwoord erfbeplantingsplan te komen. In een eenvoudig stappenplan ontdek je in welk landschap uw bedrijf of woning zich bevindt, welke kleine landschapselementen (afgekort KLE) je best kiest om uw bedrijf of woning te laten passen in het omliggende landschap en hoe je concreet aan de slag kan gaan om je plan te realiseren.

PARTNERS

Close


Deze publicatie maakt onderdeel uit van het LEADER-project ‘Kwaliteitsimpuls van tuin tot erf naar landschap’


Ontwikkeling van de digitale erfbeplantingstool: 

CONTACT

Close

WERKTEN MEE AAN DEZE PUBLICATIE

Regionaal Landschap de Voorkempen, APB Hooibeekhoeve, Gemeente Brecht, Gemeente Wuustwezel, Gemeente Kalmthout, Gemeente Essen, Boerenbond, AR-TUR, Hesselteer bvba

REDACTIE

Regionaal Landschap de Voorkempen vzw

VORMGEVING

Regionaal Landschap de Voorkempen en Nadruk.be

CONTACTPERSOON

Mathias Vanspringel
E-mail: Mathias.VANSPRINGEL@rldv.be
Telefoon: +32 3 312 87 17

?

STAP 2

Analyseer jou omgeving

Close

B. Jouw percelen

Hoewel bestaande landschapselementen zoals laanbomen in openbaar domein invloed kunnen uitoefenen op de landschappelijke integratie van jouw bedrijf of woning, kan jijzelf enkel maar actie ondernemen op de percelen waar jij eigenaar of gebruiker bent. Duid op de kaart aan op welke percelen jij inrichtingen kan uitvoeren ter bevordering van de landschappelijke inpassing van je bedrijf in het landschap.

© Regionaal Landschap De Voorkempen 2021